Media

Här samlar vi pressklipp (nyhetsartiklar, ledare eller krönikor) som berör äldres brandskydd.

12 november 2018 SVT: ”Död person hittad efter villabrand”

En kropp har hittats vid den villa i Emsfors utanför Oskarshamn som brann ned till grunden i söndags. Det bekräftar polisen under måndagseftermiddagen. Kroppen hittades under måndagen och är ännu inte identifierad. Polisen har informerat de anhöriga till den äldre man som bodde i huset att en kropp har anträffats. Den äldre mannen har varit saknad sedan branden.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23 augusti 2018 Göteborgs-Posten: ”Äldre och funktionshindrade riskerar att bli innebrända”

Funktionshindrade och äldre är kraftigt överrepresenterade i dödsbrandsstatistiken och 90 procent av dödsbränderna inträffar i bostäder. Samtidigt vårdas allt fler i det egna hemmet, där brandskyddet bygger på att den boende själv kan sätta sig i säkerhet. Räddningstjänsten Storgöteborg, RSG, anser att politiska ambitioner avseende möjligheten till vård och omsorg i hemmet strider mot såväl lagar och regler som den nationella strategin – ”Att stärka brandskyddet genom stöd till enskilda.  2009 dog 15 personer i Sverige vid tre olika bostadsbränder. Regeringen gav då Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, uppdraget att ta fram en nationell strategi. Visionen är att ingen i Sverige ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand och det finns en stark koppling till de inledande bestämmelserna i Lag (2003:778) om skydd mot olyckor, LSO; Att bland annat bereda människors liv och hälsa ett tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor.”.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 juli 2018 Senioren: ”Så kan fler äldre räddas från att brinna inne”

Andelen 65-plussare som omkommer i bränder ökar. Men det är en utveckling som går att stoppa. Det var hela panelen av experter och politiker överens om när Äldreforum och Initiativet för äldres brandskydd sparkade igång dagens första seminarium i Almedalen. Rubriken för seminariet var en uppmaning: ”Rädda äldre från att dö i bränder – gör brandskyddet tryggt och likvärdigt över hela landet”.

Panelen bestod av Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande, PROs förbundssekreterare Johanna Hållén, Anna-Lena Sörenson (S), riksdagsledamot och vice ordförande i riksdagens socialutskott, Katarina Brännström (M), ledamot socialutskottet och Patrik Perbeck, chef, enheten för brand och olycksförebyggande arbete, MSB.

En samsyn rådde om att kommunerna måste ta ett större ansvar. Hemtjänsten behöver få ett tydligt uppdrag att orosanmäla när man ser tecken på brandrisk.
– Exempelvis en rökare som bor kvar hemma och som försämras i sin demenssjukdom innebär en oacceptabelt stor risk för sig själv och sina grannar, underströk Katarina Brännström.

Länk till artikeln i sin helhet >>

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 juni 2018 Svenska Dagbladet: ”För dåligt brandskydd i nya boenden för äldre”

De nya ”mellanboendena” för äldre måste byggas med ett uttalat brandskyddsperspektiv redan från början, skriver Anders Bergqvist,
generalsekreterare för Brandskyddsföreningen.

Enligt statistik från MSB dog 113 personer av bränder i Sverige år 2017, vilket är det högsta antalet på sju år. Äldre personer är tydligt överrepresenterade – inte för att de orsakar fler bränder, utan för att de har svårt att själva släcka elden eller ta sig ut ur bostaden.

Vid årsskiftet införs en ny boendeform för äldre som kallas ”mellanboende”. Den nya typen av boende är avsedd för äldre personer som har hemtjänst men som inte längre klarar att bo kvar i det egna hemmet. Här kommer de boende att erbjudas viss service, men ingen dygnet runt-bemanning som i dagens särskilda boenden.

Länk till artikeln i sin helhet>>

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

20 mars 2018 Senioren: Äldre faller offer för dödsbränder

Dödssiffran i bränder förra året var den högsta på sju år. De flesta som dör är äldre. Nu måste politikerna agera, menar bland andra SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson. Bland annat vill hon se en ökad möjlighet att brandsäkra äldres bostäder.

– Riksdagen bör stärka äldres säkerhet genom att göra det möjligt att söka bidrag till bostadsanpassning för brandskyddsåtgärder. Regeringen lämnade nyss ett undermåligt förslag som riksdagen nu kan förbättra, säger Eva Eriksson. Hon är en av deltagarna i ett riksdagsseminarium 21 mars med temat ”Hur får vi ett säkrare, likvärdigt brandskydd för Sveriges äldre människor?” där hon företräder Sveriges fyra största seniororganisationer.

Länk till artikeln i sin helhet>>


12 februari 2018 Skånska Dagbladet: Gardin brann på äldreboende

En mindre brand inträffade på söndagskvällen i en lägenhet på Kullagårdens äldreboende. Av vad som tros vara ett elfel i ett uttag antändes en gardin i bostaden.

Länk till artikeln i sin helhet>>


11 februari 2018 SVT Nyheter Halland: Brand på äldreboende

Ett automatiskt brandlarm löste ut på Tallgläntans äldreboende i Falkenberg, efter att en kompressor börjat brinna i källaren. Även personal på boendet hörde av sig till räddningstjänsten.

Länk till artikeln i sin helhet>>


11 februari 2018 GT: Brand på äldreboende: ”Personalen gjorde ett bra jobb”

En brand startade på söndagskvällen i en lägenhet på ett äldreboende i Munkedals kommun. Branden kunde snabbt begränsas och ingen person skadades efter personalens snabba agerande.

– De har personal där dygnet runt och de gjorde ett bra jobb, säger Mikael Gard, räddningsledare vid räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Länk till artikeln i sin helhet>>


2 februari 2018 Senioren: Säkra våra äldres brandskydd 

Caroline Szyber, Riksdagsledamot och ordförande i riksdagens civilutskott (KD) skriver i Senioren: Landets kommuner behöver se över brandskyddet på sina äldreboenden – och låta behov snarare än ett årtal vägleda för om de äldre förtjänar ett fullgott brandskydd.

Länk till artikeln i sin helhet>>


4 februari 2018 Aftonbladet ledare: Det är ensamma äldre som dödas av elden

Nyligen publicerades förra årets siffror för antalet dödade i bränder. Under 2017 miste 113 människor i eldsvådor i Sverige livet. Det är den högsta siffran på sju år och 32 fler än 2014 när antalet brandoffer var rekordlågt. När Brandskyddsföreningen kommenterade statistiken kallade man den en “varningssignal”. Det är sant, på mer än ett sätt. Risken att dödas i en brand beror nämligen på vem du är. Förra året var 42 procent av de som avled över 65 år. Äldre, särskilt de som är över 80 år, är kraftigt överrepresenterade i statistiken.

Länk till artikeln i sin helhet>>


26 januari 2018 Expressen: 63 evakuerades vid brand på äldreboende

En kraftig brand rasade under natten på ett äldreboende i Tibro. 63 personer evakuerades och tre personer, en boende och två personal, fick föras till sjukhus.
– Det är flera byggnadskroppar som är totalförstörda, säger Tomas Lindström, räddningstjänstens inre befäl. Polisen rubriserar nu branden som grov mordbrand.

Länk till artikeln i sin helhet>>


8 januari 2018 Norrköpings tidningar: Brand på äldreboende

Räddningstjänsten larmades till Gamla Övägens äldreboende strax innan 04 på natten till måndagen efter att en brand uppstått. ”Det var en mindre brand som vi kunde släcka med en brandenhet” säger Peter Holm, inre befäl hos räddningstjänsten. Det fanns ingen spridningsrisk och branden kunde snabbt släckas men en av de boende fick rökskador av branden och har transporterats med ambulans till sjukhus.

Länk till artikeln i sin helhet>>


8 januari 2018 24Varberg: Brand bröt ut på äldreboende – rökdykare kallades in

Klockan 22.07 larmades räddningstjänsten till äldreboendet Lindgården i Varberg med anledning av ett brandlarm.
– Det var en brand på spisen, antagligen på grund av matlagning. Det var väldigt mycket rök på platsen så vi var där med rökdykare och släckte av det. Nu håller på vi på att ventilera, berättar Peter Stened hos räddningstjänsten.

Länk till artikeln i sin helhet>>


6 januari 2018 Laholms tidning ledare: Hög tid för beslut om vårdhemmen

Runt 250 miljoner, Ungefär så mycket måste kommunen genom Laholmshem satsa om alla de nuvarande vårdhemmen för äldre ska bli kvar. Och det är bråttom med besluten. Strax före jul kom tre officiella och långa brev från Laholmshem till kommunstyrelsen. Kommunledningen bollar de svåra framtidsfrågorna vidare till socialnämnden. Allt handlar om framtiden för äldreboenden, vad som finns, och vad som ska bli kvar med ungefär samma användning.

Länk till artikeln i sin helhet>>


27 december 2017 Sveriges Radio Jämtland: Rök utan eld vid äldreboende på Frösön

Vid 14-tiden på onsdagen kom larm om rökutveckling vid ett äldreboende på Rådmansgatan på Frösön. Enligt räddningstjänsten kommer röken från källaren, alternativt ett parkeringsgarage. Rökdykare skickades in för att söka igenom lokalerna och försöka klarlägga orsaken till rökutvecklingen.

Länk till artikeln i sin helhet>>


2 januari 2018 VVS Forum: Serviceboende måste ha sprinkler

Brandskyddsföreningen Individanpassat Brandskydd 

Ett serviceboende i nordvästra Skåne stängdes på grund av bristande brandskydd, bland annat då sprinkler saknades. I september gjorde Räddningstjänsten i Söderåsen bedömningen att brandskyddet inte var skäligt i det aktuella serviceboendet. Det saknades bland annat sprinkler och dubbla utrymningsvägar.

Länk till artikeln i sin helhet>>


7 mars 2012 SVT Nyheter Karlstad satsar extra på brandskydd

Karlstad väljer en egen väg när det gäller brandskyddet för utsatta grupper. Där satsar man på förebyggande åtgärder, framförallt hos personer med riskbeteende. En av få kommuner i Sverige som arbetar aktivt för att minska dödsbränderna bland äldre och handikappade i egna bostäder är Karlstad.

Länk till artikeln i sin helhet>>


17 oktober 2006 Webbtidningen Brandsäkerhet: Bättre skydd för äldre

Hur står det egentligen till med brandsäkerheten på landets äldreboenden? Inte så bra upptäckte räddningstjänsten i Varberg när man gjorde flera besiktningar. Så nu storsatsar kommunen på sprinkler för närmare 20 miljoner.

Länk till artikeln i sin helhet>>